För dig som har stöd i hemmet är personalens huvuduppgift att möjliggöra för dig att kunna bo kvar hemma så länge du själv vill. I mötet med personalen ska du uppleva trygghet och ett gott bemötande. Tyvärr finns det personer som använder olika ursäkter för att försöka ta sig in i bostäder.
Det kan exempelvis vara att man uppger att man kommer från hemtjänsten, det kan också vara att man utger sig för att komma från polisen. Vi vill med denna information upplysa dig om vad du själv kan göra för att undvika att bli utsatt för stöld.
Känn igen personal från socialförvaltningen så här:
- vi ska kunna uppvisa tjänste-ID
- våra tjänstebilar ska ha dekaler som visar att vi är från Vara kommun
- vi har nyckelfria, digitala lås som gör att vi inte ska behöva hantera din husnyckel utan vi ger behörighet till personalen att kunna öppna hos dig med sin mobiltelefon
- ofta känner du igen oss på våra arbetskläder och namnskylt.
Att ha kontanter hemma
Vår rekommendation är att du har så lite kontanter som möjligt i din bostad, även om vi vet att i krisberedskaps hänseende är en viss mängd kontanter bra att ha hemma. Tänk på att de ska vara svåra att hitta för en tjuv. Tänk även på att begränsa din summa på ditt betalkort. Du ansvarar själv för dina kontanter/kontokort alternativt med stöd av anhörig eller god man.
Smycken och andra värdesaker
Kommunens personal tar inte på sig ansvar att förvara smycken och andra värdesaker. Kan du inte bära dina smycken är det bra om de förvaras på bestämd plats i hemmet där de är svåra att hitta.
Personal
Personal ska aldrig fråga om ditt BankID. Dina koder till betalkort ska du heller inte lämna ut såvida du inte har stöd med inköp. Rutiner kring hantering av brukares privata medel finns och vi säkerställer hanteringen på bästa sätt. Personal får aldrig låna pengar av dig och inte heller köpa eller sälja varor eller tjänster till eller från dig. Personal får inte ta emot testamenterad gåva och får heller inte medverka då testamente upprättas. Personal får heller inte bevittna handlingar.
Stöldrisk
Vid misstanke om stöld ska en polisanmälan göras direkt och vi gör även en intern utredning för att få klarhet i vad som hänt.
Polisen tipsar!
Var vaksam om du får oväntat besök av någon som utger sig för att vara från polisen, kommunen eller annan verksamhet. När det ringer eller knackar på dörren, lås bara upp och släpp in personen om det är någon du känner eller som uppvisar id-handling. Känner du oro inför en situation, tveka inte att stänga dörren eller lägga på luren.
Förvara inte bankkortet tillsammans med pinkoden i plånboken.
Identifiera dig ALDRIG med BankID eller lämna ut dina koder på uppmaning av någon annan.
Värdesaker ska förvaras på ett tryggt och säkert sätt både för att hindra tjuven och ur försäkringssynpunkt. Fotografera och dokumentera dina värdesaker.
Viktigt att tänka på:
- Är det ett pågående brott eller en akut situation - ring 112
- Har du iakttagelser eller tips att lämna kan du ringa 114 14 eller lämna tips via polisens webbsida www.polisen.se